Page 1 of 1

Computer IL2 inoperative

Posted: Mon Apr 22, 2019 6:07 pm
by Sparky
Everything worked fine until I downloaded and installed X-plane 11 and one add-on aircraft from a commercial company [Just Flight, Piper Archer III] in anticipation of some real-life flying. I have way more space empty on my SSD and there was 10's of GB left of empty space [I only downloaded the US and Western Europe maps.]

I tried X-Plane 11 but the VR screen started freezing and going black for a period then returning to normal function. The periods of black-out increased so after a few minutes flight it was useless. I tried fixes, defragged my disks, ran every sort of antivirus scan and checked for updates to computer and hardware. Something from X-Plane of the add-on a/c has killed my computer because when I opened IL2 it's the same thing. I couldn't fly with the guys yesterday without the VR headset black-outs and simultaneous screen freeze.

I removed X-Plane and the add-on a/c but no improvement to IL2. I removed SteamVR and reloaded the VivePro software and SteamVR. No improvement. It blacks out, and/or the sound for Teamspeak locks up so I cannot hear anyone. I keep recycling the headset and eventually the whole computer crashes with a blue screen saying "SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION" and lists the cause of failure as "ndlddmkm.sys" Then it says it'll restart the computer but it doesn't and just sits forever with that blue error screen.

I am at wit's end. I bought this computer last fall and it's very capable, 2080ti GPU and a fast chip and new-style motherboard. Everything worked reasonably well until I loaded X-Plane 11.

Re: Computer IL2 inoperative

Posted: Mon Apr 22, 2019 6:20 pm
by Tom
Update all drivers and software. Run DX setup. Might be some kind of bought virus checker causing problems.

Re: Computer IL2 inoperative

Posted: Mon Apr 22, 2019 6:51 pm
by Sparky
Tom wrote:
Mon Apr 22, 2019 6:20 pm
Run DX setup. Might be some kind of bought virus checker causing problems.
I tried to download the latest DX but it said I already had the most recent version installed and I can't find how to uninstall DX to reinstall and overcome corrupt files.

Re: Computer IL2 inoperative

Posted: Mon Apr 22, 2019 7:58 pm
by Bigbyte
SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION sounds nasty. Do what Tom said. If you also google that error you'll find some other steps to follow such as this: https://www.makeuseof.com/tag/fix-syste ... indows-10/. The disk and file system checks listed in that link might have merit.

Re: Computer IL2 inoperative

Posted: Mon Apr 22, 2019 8:49 pm
by Gosho
Sparky, it could be your SSD - although it is quite new, sometimes that tech plays tricks. Backup all of your important files and try this to check the SSD health status

https://www.wikihow.com/Check-Your-SSD-Health

If everything else you try doesn't work, your last resort is to re-install the OS.

Do you have warranty? Maybe it will be wise to check with the support team.

Re: Computer IL2 inoperative

Posted: Tue Apr 23, 2019 8:54 pm
by Chris-NO
Sparky wrote:
Mon Apr 22, 2019 6:51 pm
Tom wrote:
Mon Apr 22, 2019 6:20 pm
Run DX setup. Might be some kind of bought virus checker causing problems.
I tried to download the latest DX but it said I already had the most recent version installed and I can't find how to uninstall DX to reinstall and overcome corrupt files.

You can't uninstall or downgrade DX, btw.

I did a quick Google for that error message(I don't know the exact bug code tho') and it seems it's in most cases related to graphics drivers or bad sectors on your disk, so I've come up with some possible solutions you could try. I know you're not the most tech savy, but this should be pretty straight forward.



Click on the start menu button on your taskbar and type "dxdiag" and hit enter. Let it scan and then check the bottom box of every tab to see if it's reporting any issues.

Next step could be to press the startmenu again, type "cmd" and enter this command "chkdsk /f /r" to do a Check Disk and repair any bad sectors

One thing I would definetly do is to download and run this program (don't worry, it's safe, I use it all the time to cleanup leftovers from graphics drivers)
https://www.guru3d.com/files-details/di ... nload.html

And press the "Cleanup and restart (Highly Recommended)" button, and then reinstall with newest graphicsdrivers from the nVidia website.

PS: close all your antivirus program, they often to more harm than good.

Good luck, buddy :) Hope you'll figure it out.

Re: Computer IL2 inoperative

Posted: Wed Apr 24, 2019 3:43 am
by Sparky
Thanks all. I updated all drivers and reconfigured my VivePro headset and it still was fowled up. I deleted about everything [IL2, SteamVR] and reinstalled it and it seems to work. We'll see how it holds up on KOTA. It's been odd trying to reconfigure my controls from scratch. Some controls refuse to bind as they were before. WTF?

Chris, I'm going to use your cleanup "guru" program.

Again, thanks all.